pályázatírás

6 leggyakoribb hiba a pályázatírás során

A pályázatírás egy fontos szakmává vált az elmúlt években, hiszen egy adott pályázati anyagon belül számtalan előírásnak kell megfelelni. Sokszor még a megfelelően összeállított anyag sem garancia, arra, hogy a pályázó elnyeri támogatást. Sok vállalkozás minden pályázati kiírásra jelentkezik, és a későbbiekben értetlenül figyeli, hogy semmit sem nyert meg.  Cikkünkben összegyűjtöttük a 6 leggyakrabban elkövetett hibát, amelyekre érdemes figyelni a pályázat benyújtása előtt.

A pályázatokkal foglalkozó cégek oldalain számtalan pályázati információ található, a pályázók többségét leginkább az eszközbeszerzési pályázatok, KKV pályázatok, a turisztikai pályázatok, munkahelyteremtő pályázatok és a turisztikai pályázatok érdeklik. Mivel a támogatások jelentős részére csak a keret kimerültségéig lehet pályázni, így a hazai szereplőknek elemi érdeke, hogy az új pályázati környezetben otthonosan mozogjanak és gyorsan reagáljanak az új kiírásokra és lehetőségekre.

Mindenre pályázni, ami megjelenik

Sok vállalkozás követi el azt a hibát, hogy minden pályázatra jelentkezik, akár 10-re is. Jóval hasznosabb nem kapkodni, és alaposan kiválasztani, hogy melyik az a pár (1-5) kiírás, amely a vállalkozás szempontjából a legrelevánsabb.

Elveszni a pályázatok között

A vállalkozásnak a napi ügymenet közben nem könnyű még a pályázatokkal kapcsolatos részletekre és határidőkre is figyelni. Érdemes készíteni egy pályázati ellenőrző listát, amelynek segítségével az adott pályázatok könnyen nyomon követhetők, és a folyamatot segítenek átláthatóbbá tenni.

A feltett kérdéseket figyelmen kívül hagyni

Sok cég esik abba a hibába, hogy a feltett kérdésekre nem válaszol, mert feltételezik, hogy a céggel kapcsolatos folyamatokról és tapasztalatokról információkkal rendelkeznek a kiírók. Ezért minden feltett kérdésre körültekintő választ kell adni. Gyakori hiba, hogy a cég nem szán időt a legjobb válasz benyújtására, pedig döntő, hogy milyen benyomás alakul ki a céggel kapcsolatosan. Inkább érdemes alaposan ellenőrizni a beadott anyagot, mint az esedékesség előtt kapkodva benyújtani.

Megspórolni a háttérmunkát

Ha a cég megfelelő figyelmet fordít a háttérmunka elvégzésére, az segíthet a jobb elbírálás elnyerésében. A kiíró szervezet látni fogja, hogy a cég időt fordított a szükséges háttérmunka elvégzésére.

Figyelmen kívül hagyni a felhívásban foglalt követelményeket

Sok pályázati felhívásnál alapvető, hogy meghatározott módon legyen kitöltve. Ezért érdemes követni a megadott irányelveket, és a szükséges válaszokat minden esetben megadni.

Figyelmen kívül hagyni a pályázati határidőt

Az is gyakori hibák egyike, hogy a cégek a megadott a pályázati határidő után nyújtják be a pályázatukat, pedig az ilyen ajánlatokat sok helyen nem veszik figyelembe.