Zágráb látnivalók

Zágráb látnivalók

Zágráb Horvátország fővárosa, melyet Szent László magyar király alapított. Zágrábnak nagyon sok magyar vonatkozása van, többek között itt koronázták meg Károly Róbertet 1300-ban. A város fontos kereskedelmi központnak számít, ennek ellenére nagyon élhető város. Kísértetiesen hasonlít a magyar nagyvárosokra, talán ezért érzik a magyar turisták olyan otthonosnak és ismerősnek ezt a helyet. Zágrábnak nagyon sok látnivalója van, melyet érdemes megnézni.

Mária Mennybemenetele Székesegyház Zágráb legismertebb székesegyháza, melyet Szent László kezdett el építeni. 1242-ben a tatárjárás hatásaként erősen megrongálódott, ám húsz év múlva renoválták a templomot. Később erődítményként is működött a törökvész ideje alatt. A XIX. században egy földrengés következtében ismét megsérült az épület, de monumentalitása és szépsége így is páratlan.

Tkalciceva utca Zágráb legszebb utcája, ahol minden megtalálható. Amit mindenképpen érdemes itt megnézni az egy galéria, melyet egy felújított palota foglal magába. Ez a sétáló utca igazi mediterrán hangulatot áraszt magából.

Városi múzeum a város történelmét mutatja be a kezdetektől. Sok makettet és bemutatót tekinthetünk meg a múzeumban, ezzel téve látványossá a háborúkat, fellendüléseket, melyek Zágrábban történtek az idők folyamán.

Zágráb látnivalók és nevezetességek

Maksimir park és a városi állatkert Zágráb keleti részén található. Ez egy több mint 300 hektár területű angol park, mely az állatkertet magában foglalja. A park már a XVIII. század óta fogadja látogatóit, és ezzel a világ egyik első nyilvános parkja volt.

Mimara múzeum egy hatalmas múzeum, mely a XIX. században épült. Mimara egy műgyűjtő volt, akiről a múzeum a nevét kapta, hiszen hatalmas gyűjteményét azáltal tette közkincsé, hogy a múzeumnak ajándékozta. Az épület csak a XX. század végén lett múzeum, előtte iskolaként működött. Főként nagyon híres festményeket, továbbá néhány középkori régészeti leletet tekinthetünk meg a kiállítás keretében.

Szent Márk templom a XIII. században épült, melyet később átépítettek. Zágrábban a Szent Márk téren láthatjuk. Eredetileg román stílusban épült, de az átépítésnek a célja az volt, hogy gótikussá alakítsák át. Az építőanyag egy része Magyarországról származik.

Technikai múzeum a technikai felfedezéseket mutatja be. 1954-ben alapították demonstrációs célzattal gyerekek és felnőttek számára egyaránt. Érdekessége, hogy Tesla demonstrációs stúdióját is megtekinthetjük a kiállítás keretén belül, továbbá régi járműveket és egy planetáriumot is.

Lotrscak torony szép kilátást nyújt a városra, továbbá itt találhatjuk a világ legrövidebb, mindössze 66 méteres siklóját.

Jelasics-tér, ahol megtekinthetjük Jelasics szobrát. Ez Zágráb központi tere.

Kőkapu, mely az összes többi kapu közül az egyetlen, mely megmaradt. Építését IV. Béla király rendelte el. Ötszáz évvel később hatalmas tűzvész pusztította a várost, ennek ellenére a kapu, és a rajta található festmények sértetlenek maradtak. A kőkapu belsejében kápolna található.

Mirogoj temető Európa legszebb sírkertje, továbbá az ország nagyjai itt nyugszanak.