Palatinus domb

Róma látnivalói: Palatinus domb

Mint az köztudott és szinte Róma útikalauzban olvasható  Róma hét dombra épült.  A hét dombok közül az egyik a Palatinus domb, melyről az a monda terjedt el, hogy ezen a helyen ölte meg Romolus Rémust Kr.e. 753-ban. Romolus ekkor tervezte el, hogy elkezdi Róma építését ezen a helyen, ettől az időtől indult a Római Birodalom történelme.

A legendát félre téve, Róma első lakói valóban ezen a helyen éltek. Az ásatások alkalmával találtak itt Kr.e a 10. században épült házakat is. Róma nemes emberei ide építtették csodálatos palotáikat, villáikat, így a városban ez volt a legelőkelőbb lakhely, Rómában még a mai napig is itt vannak a legdrágább ingatlanok, építési telkek.

Palatinus domb Róma

Erről a nagyon szép természet által megalkotott dombról csodálatos római panoráma látható.  A dombon igen sok ókori romot fedezhetnek fel a turisták, többek között egy nagyméretű Stadiumot  is melynek az építési ideje eddig nem derült ki.  Viszont látható itt egy  másik jelentős rom a Flavius-palotáé, ezt azonban Kr. u. 92-ben építették.

A Flavius-palotától délkelet felé haladva található  Augustus palotája , amely a régi időkben a  római császárok lenyűgöző palotája volt. Az egyik legrégebbi időből  fennmaradt  műemlék épület a Palatinuson Livia háza (Casa di Livia), ennek  romjai nem messze vannak Augustus palotájától . Egy platón látható  Cybele temploma, amely szintén nagyon régen, talán  Kr. u. 200-ban épülhetett.