ablak szigetelés

Mennyi meleg szökik el a rosszul záródó ablakokon?

Hogy mennyi meleg is szökik el a rosszul záródó ablakokon? Ez minden egyes háztartásban változó és sok tényezőtől is függ, például az ablakok megfelelő szigetelésétől és illesztésétől is otthonunkban. Ezek figyelembe vételével már ablak javítással is elkerülhetjük a meleg levegő kiáramlását otthonainkból. Mivel az ablakok hézagain keresztül igen sok meleg levegő szökik ki, a rosszul záródó ablakok miatt. Viszont, hogyha ablakaink hézagait eltömjük rugalmas szigetelő anyaggal, akkor elkerülhetjük a hő veszteséget. Különösen a téli hónapokban fontos ablakaink megfelelő szigetelése. Hiszen ezekben a hónapokban igényelt fűtés és annak otthonunkban tartása az egyik legfontosabb tényezőnek számít, mivel ez az egyik legalapvetőbb szükséglet számunkra, hogy kényelemben és komfortban érezzük magunkat.

Hiszen gondoljunk csak bele, egy hosszú téli estén együtt a családdal a meleg levegőt kiszivárogtató ablakok, nemcsak meggátolják a teljes körű pihenést és kikapcsolódást, hanem kellemetlenségeket is okoznak. Hiszen mindenki számára fontos a megfelelő meleg az otthonában, mely biztosítja a kellemes légkört. Ezért érdemes megfelelő figyelmet fordítani ablakaink szigetelésére. És ha meggyőződünk arról, hogy ablakaink nincsenek megfelelően hőszigetelve akkor, lehetőség szerint válasszuk azt a lehetőséget, amely a legjobbat nyújtja számunkra. Ha lehetőségünk nyílik az ablakok lecserélésére, akkor válasszuk ezt a módszert és régi ablakaink helyére tegyünk megfelelő szigetelésű ablakokat.

Amennyiben ez a lehetőség túl költséges, akkor nem marad más hátra, mint az ablakok szigetelő anyaggal való eltömése. Ez egy gyors és egyben hatékony megoldást is jelent, hiszen nemcsak gyorsan, hanem egyszerűen segít meggátolni azt, hogy a meleg levegő elszökjön a rosszul záródó ablakainkon. Köztudott, hogy egy rosszul szigetelt lakásban akár 30-40 százalékkal is többet költhetünk a téli fűtésre. Éppen ezért különösen fontos a nyílászárók állapota. A jól záródó szigetelt ablakokkal jelentősen mérsékelhetjük a fűtési költségeket. Nagy ablakok esetén érdemes odafigyelni az üvegfelületek k – értékére, amely a felhasznált üveg hőszigetelő képességét adja meg.

Az ajánlott érték 1 és 1,5 között van. Az ablaküvegen át történő hő vesztést csökkenthetjük azzal is, hogy alkonyatkor behúzzuk a sötétítő függönyt vagy leeresztjük a redőnyt. Ezért is, érdemes minden lehetőséget figyelembe venni, főleg akkor, ha egyszerre és mindenre nincs pénz. Eldönteni, hogy szigetelni vagy inkább ablakokat cserélni, üvegeztetni, passzítani vagy tömíteni lenne a legjobb megoldás. Mivel úgy az ablakcserének, mint a nem megfelelően záródó ablakoknak megvannak az előnyei és a hátrányai is egyaránt. A nem megfelelően szigetelt vagy a nem megfelelő nyílászárók komoly gondokat is okozhatnak egy család életében, hiszen a kinti hideg és a benti meleg levegő találkozása páralecsapódást is okozhatnak. Ennek pedig egyenes következménye a penész.

Ablakcserével és szigetelés nélkül pedig pont azt érjük el, hogy megemelkedik a páratartalom, miközben a falak hőmérséklete nagyjából változatlan marad. A döntés a mi kezünkben van, a lényeg tehát meggátolni a meleg levegő elszökését ablakainkon, nekünk a legkedvezőbb módszerrel! Vegyünk figyelemben minden lehetséges tényezőt és úgy hozzunk megfelelő döntést! A legjobb, ha a megfelelő szakemberre bízzunk mindent, ami az ablakcserével kapcsolatos és garantáltan meg leszünk elégedve a végeredménnyel, ráadásul hosszútávon a pénztárcánkat is megkíméli a hatalmas fűtésköltségektől.

Ajánlott szakemberek
Budai Ezermester